2009-08-10

БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН, 2009



От 13 до 19 септември 2009 г., на територията на гр. Ловеч, ще се проведе
ВТОРИ БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН.

Организатори на форума са:

Visual-Art-Studio CREATIVE HALL
и



ПРЕД МЕН Е СЪБИТИЕ СЪЗДАДЕНО ОТ ФОТОГРАФИ,
ЗА ФОТОГРАФИ!


След успешната реализация на миналогодишния национален конкурс, амбицията на организаторите за надграждане на събитието е факт, и тази година авторите в ПРЕД МЕН, 2009 ще са представители на различни балкански държави. Фотографите, поканени да вземат участие във форума, са сред едни от най-интересните, работещи автори на Балканите. Те ще имат удоволствието да си партнират с известни български актьори, хора от културния живот на страната, както и с моделите на EXPOSE Models. В изданието от 2008 пред обектива на авторите застанаха Джоко Росич, Параскева Джукелова, Бойка Велкова, Александра Сърчаджиева, Любен Кънев, Диана Великова, RASSIM...

Всяка година БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН дава възможност за изява и подпомага млад български автор, занимаващ се с фотография. В първото издание на пленера честта се падна на Иван Манчев, интересен млад автор с обещаващо бъдеще във фотографията.


Организаторите на събитието учредяват и ежегодна ПОЧЕТНА НАГРАДА НА БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН, която ще се връчва на личности и организации с принос в развитието и популяризирането на фотографското изкуство в България. Първото отличие бе връчено в навечерието на официалната изложба на събитието, на г-н Юри Трейман. За да връчи наградата за 2009, е поканен Министърът на културата г-н Вежди Рашидов.

Освен в основната програма на форума, авторите ще могат да премерят своите фотографски умения и в конкурса
ONE SHOT. Основната му цел е в рамките на няколко снимачни часа, по предварително зададена тема, фотографите да покажат своите умения в един единствен кадър, за който не е използвана никаква допълнителна дигитална обработка.
ONE SHOT ще завърши с изложба „на въже” и награждаване на победителя, който ще бъде определен от авторите.

В програмата на тазгодишното издание са включени редица разнообразни фотографски прояви и събития. С откриването, форумът стартира с 2 фото-изложби, посветени на легендата
HASSELBLAD.


- Hasseblad Masters Awards - фотографии на 10 от най-добрите майстори на фотографското изкуство в света, отличени с най-престижната международна награда за фотография - Hasselblad Masters Awards.
/Експозицията е предоставена от официалният вносител на HASSELBLAD за България Верига магазини Photo Synthesis./

- Game of luck - изложба на носителя на Голямата награда от първото издание на форума - Евгения Максимова, представяща 25 фотографии от различни части на света/заснети с любимия Hasselblad на авторката/, изложени в няколко серии под формата на своеоеобразна инсталация.

В рамките на конкурсната седмица ще се проведат множество лекции и workshop-и от представители и вносители на фотографска техника в България. Свое представяне ще направи и Международният фестивал за късометражно кино FILMINI, като ще бъдат прожектирани селекция от авторски филми от конкурсната програма на фестивала за 2009 г., ще бъде експонирана и изложба на гостите ни от Международен пленер за актова фотография Bodygraphia, под надслов – Най-доброто от Bodygraphia, 2009.

В заключителния ден, в Градска художествена галерия-Ловеч, ще се открие официалната изложба /широко форматни фотографски копия – 50/70 см/ на БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ –ПРЕД МЕН, 2009 и ще се извърши награждаването на отличилите се автори, които ще имат удоволствието да прибавят към своята биография още една престижна награда.

Високото качество на форума се определя и от множеството последващи инициативи и събития извън конкурсната програма. Организаторите - CREATIVЕ HALL и верига магазини PhotoSynthesis дават възможност на широк кръг от зрители в рамките на една календарна година да се запознаят отблизо с работата на авторите и форумът като събитие, представящо фотографското изкуство. Официалната изложба ще бъде показана в галерии в големите градове на България, в културни центрове и арт-салони в балкански и европейски държави.





ПРЕД МЕН, 2009 търси своя млад автор!

Ако смяташ, че 2009 е твоята година И ТИ СИ ТОЗИ АВТОР, запиши се за участие в БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФСКИ ФОРУМ - ПРЕД МЕН, 2009!

Всяка година форумът дава възможност за изява и подпомага в продължение на една година млад български автор, занимаващ се с фотография. Авторът е гост-участник на форума, и има възможността да се докосне до тънкостите в работата и професионализма на участващите фотографи, да работи редом с тях!
В първото издание на форума честта се падна на Иван Манчев - един наистина интересен и перспективен млад автор.

За да кандидатстваш за участие, изпрати кратко представяне и мотивация, както и фотографии от досегашната си работа.
Другото остави на нас!



За връзка: e-mail:
predmen@gmail.com



Повече на официалния сайт на форума: www.predmen.com

1 коментар:

Бора Бора каза...

мнгоо интересен блог, продължавайте да постирате и да споделяте с вички нас какво ново се случва, поздрави